Wydrukuj tę stronę
wtorek, 01 marzec 2022 19:31

Catering dietetyczny - dla kogo?

fit-catering.pl fit-catering.pl pixabay

W ostatnich latach catering dietetyczny, czyli diety pudełkowe cieszą się coraz większą popularnością. Firm oferujących gotowe posiłki na cały dzień z dostawą do domu jest coraz więcej, a ich liczba nadal rośnie. Dlaczego catering dietetyczny jest tak popularny? Do kogo kierowana jest oferta diety pudełkowej? Jakie są jej wady oraz zalety?

 

Dieta pudełkowa dla zabieganych i zapracowanych

Dieta pudełkowa może się kojarzyć z posiłkami dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Catering dietetyczny stanowi również doskonałą alternatywę dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie domowych posiłków. Szybkie tempo życia, szczególnie w dużych miastach, długie godziny pracy, spotkania, oraz liczne obowiązki powodują, że coraz więcej młodych osób żywi się w barach, lub restauracjach. Często sięgają również po szybkie, gotowe produkty do podgrzania, które zazwyczaj są niskiej jakości.

W takiej sytuacji dieta pudełkowa to zdrowe i smaczne rozwiązanie. Posiłki dostarczane są każdego dnia z samego rana do domu lub biura. Opakowane w pudełka termoizolacyjne dość dobrze utrzymują ciepło, dzięki czemu posiłki zachowują świeżość przez długi czas. W ten prosty sposób można zadbać o zdrowe odżywianie, którego kaloryczność, jest dostosowana do potrzeb organizmu.

Sprawdź, ofertę Fit cateringu na https://fit-catering.pl/.

Catering dietetyczny, nie tylko dla młodych

Choć wielu osobom wydaje się, że catering dietetyczny dedykowany jest głównie młodym osobom, to wcale tak nie jest. To również doskonała alternatywa dla osób w średnim wieku, które mają mało czasu na codzienne gotowanie posiłków. Dieta pudełkowa ułatwia również zrzucenie zbędnych kilogramów, czy też wprowadzenie w życie nowych rozwiązań żywieniowych, a także smaków.

Fit catering to opcja zarówno dla Pań, jak i Panów, którzy po przekroczeniu 40 dostrzegają zachodzące w organizmie zmiany, między innymi spowolnienie procesów metabolicznych, co często prowadzi do wzrostu masy ciała. Skorzystanie z opcji diety pudełkowej ułatwi wprowadzenie nowych zasad żywienia oraz spożywanie posiłków o określonej kaloryczności i optymalnym wartościach makroskładników – białek, węglowodanów oraz tłuszczy.

Bez opracowywania diet, wertowania książek kucharskich oraz spędzania w kuchni wielu godzin tygodniowo, będziesz się cieszyć różnorodnością smaków, które z pewnością mile Cię zaskoczą.

Catering dietetyczny dla osób na diecie wykluczającej

Zmiany środowiskowe, szybkie tempo życia oraz duży poziom stresu przyczynia się do wzrostu alergii i nietolerancji pokarmowych. Są to zaburzenia, zaliczane przez WHO do licznych chorób cywilizacyjnych. Osoby cierpiące na alergie pokarmowe lub nietolerancję pokarmową, często cierpią na:

  • Bóle brzucha;
  • Nudności i wymioty;
  • Zaparcia i biegunki;
  • Poczucie przemęczenia;
  • Zaburzenia układu oddechowego;
  • Zmiany skórne.

Jedyną skuteczną metodą walki z tymi chorobami jest dieta eliminacyjna zalecana między innymi osobom z nietolerancją glutenu, czy laktozy.

Nie jest jednak łatwo zmienić wieloletnie nawyki żywieniowe niemal z dnia na dzień. Co więcej, istotna jest nie tylko eliminacja produktów, które są szkodliwe dla organizmu, lecz także znalezienie odpowiednich zastępników. Dzięki temu dieta będzie miała optymalną ilość białka, węglowodanów oraz tłuszczy. Z podobnym problemem zmagają się osoby cierpiące na insulinooporność lub cukrzycę typu II.

W takim przypadku warto sięgnąć po firmę cateringową, która oferuje szeroki program planów żywieniowych, dedykowanych również osobami z problemami żywieniowymi.

Na co zwrócić uwagę wybierając firmę cateringową?

By dieta zaspokajała wszystkie potrzeby organizmu, musi być odpowiednio zbilansowana. Oznacza to, że musi nie tylko oferować posiłki, których kaloryczność można dostosować do indywidualnych potrzeb, lecz także plany żywieniowe opracowane przez doświadczonych dietetyków.

Szukając firmy oferującej catering dietetyczny, należy sprawdzić:

  • Możliwość wyboru ilości posiłków;
  • Dopasowanie kaloryczności posiłków;
  • Oferowane plany żywieniowe;
  • Różnorodność posiłków w menu publikowanym na stronie;
  • Wykorzystanie lokalnych produktów;
  • Możliwość konsultacji z dietetykiem.

Z pewnością plusem dla firmy cateringowej jest stosowanie ekologicznych sztućców oraz opakowań.