Wydrukuj tę stronę
czwartek, 17 wrzesień 2020 12:10

Lekkostrawna dieta śródziemnomorska – co jeść, aby być zdrowym?

dieta śródziemnomorska dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska była stosowana przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego przez setki lat. Jednak dopiero niedawne badania potwierdziły, że jej stosowanie może okazać się nie tylko skuteczne w odchudzaniu, ale również w zapobieganiu i leczeniu otyłości czy chorób układu naczyniowo-sercowego. W poniższym artykule dowiesz się, jakie są jej zasady oraz jaki wpływ ma na nasze zdrowie jej stosowanie.

 

Czym jest dieta śródziemnomorska?

Termin „dieta śródziemnomorska” został wprowadzony do literatury medycznej przez amerykańskiego epidemiologa dr Ancela Keysa, zajmującego się tematyką żywienia. Nazwą tą określił zwyczaje żywieniowe wybranych narodowości z terenu basenu Morza Śródziemnego, które wiązały się z bardzo rzadkim występowaniem choroby niedokrwiennej serca wśród tych populacji[1].

Tradycyjna dieta śródziemnomorska z początku lat 60. charakteryzowała się:

  • spożyciem dużej ilości warzyw, owoców, produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, oliwy z oliwek;
  • średnim spożyciem produktów mlecznych i ryb;
  • niskim spożyciem mięsa[2].

Dieta śródziemnomorska ‒ zasady

Obecnie nie istnieje jedna dieta śródziemnomorska. Zasady jej przestrzegania dotyczą przede wszystkim świadomości na temat spożywanych produktów i zawartych w nich składników odżywczych. W terenie Morza Śródziemnego dieta śródziemnomorska różni się w zależności od regionu, jednak jej główne założenia pozostają takie same:

  • duże spożycie oliwy z oliwek i małe spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego,
  • duże spożycie warzyw,
  • duże spożycie owoców,
  • duże spożycie produktów zbożowych,
  • duże spożycie nasion roślin strączkowych,
  • średnie spożycie produktów mlecznych,
  • średnie spożycie alkoholu (głównie wina),
  • średnie spożycie ryb,
  • małe spożycie mięsa i produktów mięsnych[3].

Warto pamiętać, że odpowiedni jadłospis to nie wszystko co obejmuje dieta śródziemnomorska. Zasady jej przestrzegania dotyczą także w dużym stopniu zdrowego stylu życia, w skład którego wchodzi regularna aktywność fizyczna[4].

Właściwości zdrowotne diety śródziemnomorskiej

Na podstawie wieloletnich badań oraz przeprowadzonych obserwacji, naukowcy zauważyli wyraźny związek pomiędzy stosowaniem diety śródziemnomorskiej a niską częstotliwością występowania chorób układu naczyniowo-sercowego czy otyłości.

Dieta śródziemnomorska dzięki niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu i równocześnie dużej ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych Omega-3, błonnika oraz flawonoidów[5] stanowi skuteczną broń w walce z chorobami układu naczyniowo-sercowego i ryzykiem ich wystąpienia. W szczególności poleca się ją podczas leczenia hipercholesterolemii i miażdżycy.

Dieta śródziemnomorska w Polsce

Pomimo że sposób odżywiania się w Polsce różni się od tego, jaki panuje w krajach śródziemnomorskich, jadłospis w oparciu o dietę śródziemnomorską nie jest niemożliwy. Obecnie dzięki łatwej dostępności do stosowanych w niej produktów, możemy z powodzeniem wprowadzić ten rodzaj diety do naszego stylu życia i cieszyć się nie tylko dobrym zdrowiem, ale i samopoczuciem.

 

Bibliografia

[1] A. Cichocka, Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca, w: Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, t. 1, nr 3, s. 30-31.

[2]  Tamże.

[3] M. Mizgier, J. Jeszka, G. Jarząbek-Bielecka, Rola diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu nadwadze i otyłości, niektórym chorobom dietozależnym oraz jej wpływ na długość życia, w: Nowiny Lekarskie 2010, t. 79, nr 6, s. 451.

[4] Tamże.

[5]  A. Cichocka, Dieta śródziemnomorska…, s. 36.