Wydrukuj tę stronę
środa, 05 wrzesień 2018 09:58

Ketchup Pudliszki kontra ketchup domowy – który wybrać?

Przygotowywanie domowych przetworów z warzyw i owoców stanowi w niejednym domu uświęcony tradycją rytuał. Gruszki w syropie, kiszone ogórki czy sałatka z zielonych pomidorów po prostu muszą co roku znaleźć się na półkach spiżarki – to nie ulega dyskusjom. Wiele pań domów ceni sobie jednak także eksperymenty w zakresie przetworów.

Jednym z takich eksperymentalnych produktów jest domowy ketchup, którego przygotowywanie na własną rękę wydaje się dość odważne. Spróbujmy zastanowić się razem – czy lepiej przygotować własny domowy ketchup, czy wybrać ulubiony produkt konsumentów – ketchup Pudliszki?

Jakość pomidorów? Werdykt: ketchup Pudliszki

Ketchup domowy postanowiliśmy porównać z ketchupem Pudliszki w kilku kategoriach. Pierwszą z nich jest jakość pomidorów, które wykorzystuje się do ich przygotowania. Jeśli chodzi o domowy ketchup, z pewnością sama wiesz, jak przedstawia się sytuacja: nie jest łatwo dostać dobrej jakości soczyste i świeże pomidory w niskiej cenie. Wiele z tych, które dostępne są w sklepach nawet latem, wiele osób określa niezwykle adekwatnym przymiotnikiem „papierowe” – są wodniste i niezbyt wyraziste w smaku.

Firma Pudliszki polega natomiast na swoich sprawdzonych, lokalnych dostawcach, których uprawy znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie jej zakładów. Dzięki temu pomidory, z których powstaje ketchup (i inne produkty firmy, takie jak przecier pomidorowy czy sos do spaghetti Pudliszki), są zawsze świeże i starannie wyselekcjonowane: soczyste, jędrne i pełne smaku. A to właśnie te czynniki decydują o smaku produktu finalnego.

Naturalny skład? Werdykt: remis

Niektórym werdykt w tej kategorii może się wydawać zaskoczeniem – jak to, produkt sklepowy i domowy są równie naturalne? Okazuje się, że tak. Pudliszki od dawna stawiają na prosty i naturalny skład swoich produktów, dzięki czemu ketchup, koncentrat pomidorowy czy sos do spaghetti Pudliszki nie mają w swoim składzie żadnych sztucznych konserwantów. Jeśli chodzi o ketchup Pudliszki, poza pomidorami w jego składzie znajdują się jedynie niewielkie ilości soli, cukru i octu (naturalnych konserwantów, których używasz też w produkcji własnego domowego ketchupu) oraz skrobia kukurydziana nadająca mu odpowiednią konsystencję. Prawda, że niewiele różni się to od twojego przepisu na ketchup?

Wygoda i nakład pracy? Werdykt: ketchup Pudliszki!

Kategorią decydującą o końcowym sukcesie ketchupu Pudliszki w tym teście jest zdecydowanie wygoda. Próba stworzenia własnego ketchupu, oprócz problemów z surowcem, wymaga bowiem sporych nakładów pracy i wiąże się z ryzykiem trwałego wybrudzenia kuchni (czy oczami wyobraźni widzisz już te czerwone, pomidorowe plamy na białych ścianach?). Dlatego też zamiast ketchupu lepiej wyczaruj inne domowe przetwory, a ketchup i sos do spaghetti Pudliszki zrobią za ciebie.

Umowa stoi?