Wydrukuj tę stronę
czwartek, 17 październik 2019 13:19

Najlepsze kawy z kapsułek, których jeszcze nie próbowałaś!

NESCAFÉ® Dolce Gusto® NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Większość z nas ma swój ulubiony rodzaj kawy, który pije niemal codziennie. Warto jednak czasem spróbować nowych smaków. Zamiast cappuccino wybierz americano, latte macchiato zamień na mochę. Poznaj najlepsze kawy z kapsułek, których jeszcze nie miałaś okazji skosztować!

Największa zaleta kawy z kapsułek

Ekspres na kapsułki ma jedną olbrzymią zaletę: każdego dnia możemy z niego pić zupełnie inną kawę. Nie musimy czekać, aż skończymy opakowanie jednych ziaren, aby móc otworzyć kolejne. Po prostu bierzemy dowolną kapsułkę i przyrządzamy napój. Poniżej przegląd kapsułek z kawą firmy NESCAFÉ® Dolce Gusto® – których smaków warto spróbować?

Mocha

Nazwa tej kawy wywodzi się od nadmorskiego miasta Mokka w Jemenie. W XVIII wieku znajdował się tam port, który był głównym eksporterem kawy na cały świat. Jemeńska kawa wyróżniała się wyraźnym czekoladowym posmakiem.

Mocha, znana także jako mokka, to napój przygotowywany na bazie espresso, gorącego mleka i ciemnej (ewentualnie mlecznej) czekolady. Jak powstaje najlepsza mokka? Kawa z dodatkiem kostek prawdziwej czekolady smakuje o wiele lepiej niż taka z syropem lub sosem czekoladowym. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy zamawiać mokkę na mieście – zwróćmy uwagę, jakiej jakości są dodatki.

Americano

Wbrew temu, co sugeruje nam nazwa americano – kawa ta pochodzi z Włoch. To czarny napój, który przygotowujemy na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso oraz wrzątku. Serwujemy je w dużej filiżance. Kawa ta jest bardzo aromatyczna, ale dużo słabsza niż zwykłe espresso. Americano z kapsułki to gwarancja odpowiednich proporcji i doskonałego smaku.

Café au lait

Ten rodzaj kawy ma swoje korzenie we Francji. Francuskie „au lait” oznacza „z mlekiem”. Co ciekawe, café au lait to nie to samo, co włoska latte. Przede wszystkim różni się tym, że do jej przygotowania używa się najczęściej podgrzanego, ale w żadnym wypadku nie spienionego mleka. Podstawą café au lait jest espresso lub przedłużone espresso, które serwujemy w przezroczystej szklance. Do szklanki wlewamy je w tym samym czasie, co mleko.

Cortado

Pochodzi z Hiszpanii. Jest to mała kawa przygotowywana na bazie espresso z delikatnie spienionym mlekiem. Czasem serwowana jest ze świeżym mlekiem, a czasem ze skondensowanym. Klasyczne Cortado podawane jest w filiżance do espresso lub w szklance. Powinny być w nim widoczne trzy warstwy – espresso, spienione mleko i niewielka ilość pianki.