Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 23 marzec 2020 17:56

Sernik wiedeński i kawa z bitą śmietaną – przyjemności miesiąca!

Sernik wiedeński Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to bardzo wytworny deser, który nie dość, że znakomicie smakuje, to jeszcze charakteryzuje się nienaganną prezencją. Można go przygotować zarówno na specjalne okazje, jak i do popołudniowej aromatycznej kawy. Jak upiec sernik wiedeński i co zrobić, aby nie opadał?

 

Garść porad

Sernik wiedeński nie musi być trudny w przygotowaniu. Należy tylko kierować się kilkoma prostymi zasadami. Głównym składnikiem ciasta jest oczywiście ser. Twaróg powinien być półtłusty lub tłusty – minimum dwukrotnie mielony. Dzięki temu uzyskamy idealną kremową konsystencję ciasta. Równie dobrze można kupić wysokiej jakości twaróg mielony. Podczas przygotowywania sernika wiedeńskiego bardzo ważne jest, aby odpowiednio napowietrzyć mąkę, co zapobiegnie opadaniu ciasta. Należy ją dokładnie przesiać i nie dodawać ponad ilość podaną w przepisie.

Co jeszcze warto wiedzieć? Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. W innym przypadku ciasto może popękać. Ponadto piekarnik powinien być rozgrzany maksymalnie do temperatury 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Aby sernik był puszysty i piekł się równomiernie, warto umieścić w piekarniku naczynie wypełnione wodą.

Jak zrobić sernik wiedeński? Poznaj sprawdzony przepis!

Aby przygotować doskonały sernik wiedeński, wystarczy tylko odrobina cierpliwości i precyzji. Istnieje kilka przepisów na ciasto – poniżej jeden z nich!

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1 Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 garści rodzynków (można pominąć)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie sernika zaczynamy od zmiksowania twarogu, żółtek i cukru. Następnie należy roztopić masło na małym ogniu i wlać do zmiksowanej masy, cały czas miksując. Ubite na sztywno białka ze szczyptą soli dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. Proszek z budyniu należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i rodzynkami, jeżeli chcemy je wykorzystać. Całość dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej masę i wygładzamy. Sernik należy piec w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę bez termoobiegu. Na koniec należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy masa się ścięła – jeśli nie, można wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Może zdarzyć się, że wierzch ciasta szybko się zarumieni, a wnętrze będzie surowe. W tym przypadku można przykryć foremkę folią aluminiową.

A teraz czas na polewę czekoladową! Wszystkie składniki na polewę należy umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa nie powinna się gotować, a jedynie rozpuścić do połączenia składników.

Co zrobić, aby sernik nie opadał?

Jak zrobić sernik, który nie opada? Należy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie – przez cały czas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Można jedynie sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe pod sam koniec pieczenia. Ponadto po upieczeniu nie należy otwierać piekarnika przez pełną godzinę. Aby sernik wyszedł idealnie puszysty, warto na dnie piekarnika ustawić naczynie z wrzątkiem, dzięki czemu masa będzie wilgotna, a sernik nie będzie pękał.

Sernik wiedeński to doskonałe ciasto, które możemy podawać na podwieczorek z pyszną słodką kawą z bitą śmietaną. Jak ubić śmietanę 30%? Przede wszystkim musi być dobrze schłodzona. Warto również schłodzić miskę, w której będzie ubijana. Należy zacząć ubijanie od najwyższych obrotów i miksować dwie minuty, następnie dodać cukier puder i miksować na średnich obrotach przez kolejne kilka minut. Jeżeli śmietana będzie już kremowa i gęsta, a po wyjęciu mieszadeł utworzy się sztywny czubek, możemy dodać ją do kawy i delektować się pysznym deserem.