Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 19 sierpień 2019 14:29

Zobacz sprawdzony przepis na tradycyjny bigos staropolski

Bigos staropolski Bigos staropolski

Bigos to jedno z najbardziej wyrazistych dań kuchni polskiej. Jest on popularny także na Litwie i na Białorusi.

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie smacznego bigosu, który doskonale sprawdzi się jako danie główne nie tylko w trakcie Bożego Narodzenia, lecz także na co dzień. Jeśli nie wiesz, który sposób na bigos jest najlepszy, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem!

Wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować wspaniały bigos

Gotowanie bigosu to niełatwe zadanie – istotną rolę odgrywa tutaj odpowiedni dobór składników. Oto, co będzie ci potrzebne do ugotowania 8 solidnych porcji obiadowych bigosu: 400 g kiszonej kapusty, 400 g białej kapusty, 3 łyżki smalcu, 4 duże suszone grzyby, 5 dużych suszonych śliwek, pieczona wieprzowina, duszona wołowina, kiełbasa, wędzony boczek, jedna duża cebula, łyżka mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy – liść laurowy, szczypta pieprzu oraz szczypta majeranku. Możesz oczywiście żonglować proporcjami, szukając swojego ulubionego smaku lub wykorzystując po prostu preferowane przez ciebie i twoich bliskich gatunki mięsa i przyprawy.

Czas na gotowanie!

Aby przygotować bigos tradycyjny, w pierwszej kolejności musisz namoczyć suszone grzyby w letniej wodzie i pozostawić je tam na około godzinę. W tym czasie kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka. Dodaj do niej dwie łyżki smalcu. Jeśli twój bigos ma być naprawdę aromatyczny, przyda się także sprawdzona kostka przyprawowa. My wybraliśmy Kostkę Mięsną WINIARY, która jest uniwersalnym uzupełnieniem wielu dań kuchni polskiej, takich jak zupy czy pieczone lub duszone mięso. Następnie w naczyniu umieść namoczone i pokrojone grzyby, suszone śliwki i liść laurowy. Na końcu wlej do garnka dwie szklanki wody i gotuj, dopóki wszystkie składniki nie staną się miękkie, w międzyczasie przykrywając bigos na około kwadrans.

Dodajemy kolejne składniki

W trakcie gotowania możesz zająć się białą kapustą. Należy ją dokładnie poszatkować i blanszować przez 10 minut. Po wykonaniu tego kroku możesz ją połączyć z kapustą kiszoną umieszczoną w garnku. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na patelni, dodając do niego posiekaną cebulkę, która powinna się zeszklić, a następnie oprósz ją mąką. Kiełbasę również pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce smalcu.

Czas umieścić w garnku pozostałe składniki. Do gotującej się kapusty dodaj więc boczek, cebulę, kiełbasę, a także wołowinę i wieprzowinę wraz z koncentratem pomidorowym. Bigos dopraw pieprzem i majerankiem do smaku. Wszystkie składniki powinny dusić się razem jeszcze przez co najmniej pół godziny. Po upływie tego czasu bigos będzie gotowy. Warto powracać do tego wspaniałego, tradycyjnego dania częściej niż raz do roku przy okazji świąt Bożego Narodzenia!

Ciekawy blog gdzie przedstawione są różnego typy przepisy np na gołąbki z młodej kapusty lub pieczony filet z karmazyna znajdziesz na https://smalltwitter.com . Jest to blog kulinarny i trochę opisujący życie codzienne.