Wydrukuj tę stronę
środa, 25 lipiec 2018 12:37

Domowe sushi – proste triki, dzięki którym zaskoczysz swoich gości

Sushi to potrawa, która cieszy się coraz większym powodzeniem również w Polsce. Estetyczne, zdrowe, zaskakujące feerią smaków… nie sposób mu się oprzeć. Choć najłatwiej zamówić je w dostawie, możesz pokusić się o przyrządzenie japońskiego specjału również w domu. Zobacz, co zrobić, aby zachwycić swoich gości!

 

Przygotowanie dobrego sushi, co tu kryć, wymaga czasu, cierpliwości oraz dużej precyzji. Niemniej jednak, wystarczy kilka prób, aby jego domowa wersja wyglądała i smakowała niemal tak dobrze jak ta z Sushi Kushi. Co zrobić, aby osiągnąć taki efekt? Skorzystaj z tych praktycznych wskazówek.

Dobre wyposażenie to podstawa

Do przyrządzenia sushi potrzebujesz kilku specjalistycznych akcesoriów. Są absolutnie niezbędne, jeśli zależy Ci na tym, aby danie dobrze się prezentowało. Co powinno się znaleźć na Twojej liście must-buy? Przede wszystkim – bardzo ostry nóż. To nim pokroisz sushi zawinięte w wodorosty nori, nadając im idealny kształt. Pamiętaj, że zarówno ryż, jak i dodatki są dość lepkie, więc jeśli spróbujesz pokroić kompozycję stępionym ostrzem – nigdy nie uda Ci się poporcjować potrawy w perfekcyjny sposób.

Po drugie – potrzebna Ci specjalna mata do zawijania sushi. To ona pozwoli ciasno zwinąć wszystkie składniki – tak, aby po przekrojeniu rolki nic się nie rozpadło.

Przydadzą się również małe, drewniane deseczki, do których Twoje sushi nie przyklei się podczas serwowania oraz niewielkie, eleganckie miseczki na sos sojowy.

Ryż idealny

Podstawą sushi (choć nie największą gwiazdą) jest oczywiście ryż. Jego przygotowanie opanuj do perfekcji, zanim zaprosisz na japońską potrawę znajomych. Pamiętaj, aby:

  • wybrać specjalny gatunek ryżu przeznaczonego tylko i wyłącznie do sushi – dziś znajdziesz go m.in. w delikatesach spożywczych czy też w sklepach z jedzeniem świata,
  • opłukać ryż przed zagotowaniem, ciągle mieszając i pozostawić go w wodzie na ok. 30 minut,
  • zalać ryż do gotowania wodą tak, aby było jej tylko nieco więcej niż samych ziaren (proporcje 1: 1,2),
  • wybrać do gotowania dobrej jakości wodę – przefiltrowaną lub butelkową (nie, to nie przesada!),
  • gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min.
  • dodać sos do ryżu (z octu ryżowego, cukru i szczypty soli) już po ugotowaniu,
  • OSTUDZIĆ ryż, zanim trafi on na nori – inaczej konsystencja sushi pozostawi wiele do życzenia.

Jakie dodatki?

W dobrych restauracjach, takich jak Sushi Kushi możesz zamówić japoński specjał w wielu konfiguracjach składników – także tych bardzo wymyślnych. Niemniej jednak, w domowych warunkach lepiej będzie, jeśli będziesz się trzymać (przynajmniej na początku) najbardziej klasycznych i najprostszych zestawień i przygotować łatwe do zwinięcia maki. Sashimi z tuńczykiem lepiej zamów w dostawie. Domowe sushi przygotuj zaś np. z:

  • łososiem wędzonym, serkiem philadelphia i ogórkiem zielonym – ta łagodna kompozycja będzie smakowała nawet największemu sceptykowi kuchni Dalekiego Wschodu,
  • z awokado i paluszkami krabowymi.

Do tego koniecznie zaserwuj sos sojowy w miseczce, pastę wasabi, a także marynowany imbir.

Jeśli chcesz, aby danie jeszcze lepiej wyglądało na talerzu, możesz je udekorować np. kawiorem lub czarnym sezamem. Smacznego!