Wydrukuj tę stronę
piątek, 03 sierpień 2018 12:24

Domowe sushi — jak wybrać dobrą rybę?

Przyrządzanie sushi w domu to prawdziwa sztuka. Osoby, które podejmują się tego zadania wcześniej zagłębiają nie tylko tajniki japońskiej kuchni, ale także poszczególne składniki. Surowa ryba musi być bowiem świeża, a do tego smaczna. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami jest ucztą dla ciała i ducha. Podpowiadamy, gdzie i jak kupić dobre ryby.

 

Jedzenie surowych ryb wymaga wiedzy oraz umiejętności w zakresie ich przyrządzenia. Zanim jednak będziesz mógł przetestować w kuchni swoje kulinarne zdolności, wyruszysz na poszukiwanie odpowiednich składników do sushi.

To kultowe japońskie danie zakłada wykorzystanie konkretnych gatunków ryb i połączenie ich z ryżem oraz innymi dodatkami. Aby osiągnąć efekt, który pochwaliłby nawet Azjata całość powinna wyglądać estetycznie i elegancko.

Dobra ryba to podstawa

Jedzenie surowego mięsa i ryb ma rzesze zwolenników. Wiedzą oni, że te składniki pozbawione obróbki termicznej muszą być zatem świeże i bezpieczne dla zdrowia. Szukając doskonałej ryby zwróć uwagę na konkretne gatunki, jakie są polecane do sushi:

  • łosoś oceaniczny — lekko solony, wędzony, grillowany,
  • makrela — doprawiona octem lub sokiem z cytryny,
  • tuńczyk —sushi z jego udziałem nazywa się Tekkamaki, serwowane z płatami wodorostów nori oraz pastą wasali,
  • węgorz — ryba na surowo jest trująca. Aby wykorzystać go do przygotowania dania potrzeba wiedzy i umiejętności, dlatego w tym wypadku bezpieczniejszym wyborem będzie zamówienie sushi na wynos.

Gdzie kupić ryby i owoce morza na sushi?

Odpowiedzią są najczęściej lokalne sklepy rybne, które specjalizują się w sprowadzaniu gatunków ryb i owoców morza z całej Europy. Pamiętaj, aby sprawdzić opinie o danym punkcie i na zasadzie obserwacji dowiedzieć się, czy przechowuje produkty we właściwych warunkach.

Wybór ryby z supermarketu również może być dobrą decyzją, wiele z nich posiada bowiem stoiska ze świeżymi owocami morza, idealnymi do domowego sushi. Do przyrządzenia dania z Kraju Kwitnącej Wiśni zrezygnuj z ryb mrożonych.

Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?

Znając cechy świeżej ryby łatwiej ocenisz, czy sprzedawany towar jest świeży oraz godny zaufania:

  • ryba nie powinna wydzielać intensywnego, drażniącego zapachu,
  • oczy powinny być wypukłe i lśniące,
  • mięso powinno zachować sprężystość, a więc po naciśnięciu ma wrócić na swoje miejsce, a nie zapadać się,
  • skrzela powinny być intensywnie czerwone.

Dodatki do sushi

Bez względu na to czy przyrządzasz danie w domy czy zamawiasz sushi na wynos masz do wyboru szereg dodatków, które podkreślą smak ryby i uzupełnią całą potrawę. Podstawą jest oczywiście odpowiednio ugotowany ryż (najczęściej krótkoziarnisty w zaprawie octowej, zawinięty w płaty alg morskich lub wodorostów). Do tego mieszanka warzyw i owoców morza. W Japonii bardzo popularne jest łączenie surowej ryby z ośmiornicami, krabami, krewetkami. Jeżeli nie masz możliwości zakupienia tych składników w godnym zaufania miejscu, dobrym pomysłem będzie zamówienie sushi na wynos przyrządzonego w dobrej restauracji.