Wydrukuj tę stronę
środa, 16 październik 2019 13:29

Co kryje kawa w kapsułce? Poznaj jej 4 tajemnice!

Ekspres do kawy Ekspres do kawy

Kawa w kapsułce to doskonały pomysł na pobudzenie o poranku. Smaczna, aromatyczna i pochodząca z najlepszych plantacji. Zastanawiasz się, co kryje w swym wnętrzu? Zdziwisz się, z jaką starannością jest przygotowywana!

Doskonałość kawy zamkniętej w niewielkich kapsułkach

Kawa w kapsułce jest niewielkich rozmiarów. Mieści się spokojnie w niewielkiej dłoni. A jednak kryje w sobie wiele tajemnic! Zanim trafi w nasze ręce, a my zaspani włożymy ją do ekspresu na kapsułki, przechodzi naprawdę długą drogę. Wszystko zaczyna się od malowniczych plantacji kawy, na których pracują specjaliści i miłośnicy tematu. Dokładają oni najlepszych starań, aby kapsułki kawy sprostały naszym wymaganiom i przekonały nas do codziennego używania ekspresów na kapsułki.

Rygorystyczne kontrole, które przechodzą kapsułki, zaczynają się już na poziomie upraw. Jednak specjaliści nie poprzestają na tym. „Towarzyszą” kawie nawet podczas hermetycznego zamykania w kapsułce. Wnikliwy proces weryfikacji jakości produktu sprawia, że ekspresy na kapsułki przyrządzają kawę o wyjątkowym smaku i aromacie.

Tajemnice kawy w kapsułkach

Tu nic nie jest dziełem przypadku. Kawy w kapsułkach dostępne na rynku trafiają w gusta wielu wielbicieli tego napoju. Warto wybrać markę oferująca bogatą kolekcję kaw, np. Nespresso. W tym przypadku musimy przyjrzeć się wiśniom kawowca, które bez przesady można porównać do winogron latorośli winnej. Warto wiedzieć, że wiśnie, bo tak określane bywają owoce tej wyjątkowej rośliny, rosnące na jednym kawowcu dojrzewają w różnym tempie i dlatego należy je zbierać w różnym czasie. Z tego powodu ziarna większości wiśni kawowców zbierane są ręcznie! Choć to metoda bardziej kosztowna czasowo i finansowo, to tylko ona gwarantuje najlepszą jakość.

Warto wiedzieć, że nie wszystkie ziarna są takie same. Zależy to od ukształtowania terenu, na jakim jest uprawiana kawa. Jeśli jest on bardziej równomierny, to właściwości ziaren są bardziej podobne. Z tego tytułu cały czas przeprowadzane są okresowe i systematyczne kontrole właściwości fizycznych i smakowych ziaren. Zanim wyruszą w podróż do Europy, mogą być weryfikowane nawet kilkakrotnie!

Szczególna dbałość o detale podczas uprawy wpływa na zachowanie świeżości i uchwycenie aromatu kawy. Każda filiżanka, którą przygotują ekspresy na kapsułki, musi być wyjątkowa. Z tego powodu kawa w kapsułce musi pozostać szczelnie zamknięta. W tym celu wykorzystywane są aluminiowe kapsułki, które zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić całkowitą ochronę około 900 lotnych aromatów kawy.

Zanim kawa trafi do kapsułek, jest palona i mielona. To właśnie na tych etapach, uwalniana jest pełnia smaku ziaren kawy. To proces, który wymaga odpowiedniego czasu, temperatury i innych parametrów, które najlepiej odpowiadają danej mieszance. Doglądają go najlepsi specjaliści w branży.

Niepozorna kawa w kapsułkach skrywa wiele sekretów. Dzięki starannej uprawie i należytej kontroli każdego z etapów produkcji możemy cieszyć się pełnią jej smaku i aromatu – zadbają o to także nowoczesne ekspresy na kapsułki, których wybór na rynku jest bardzo szeroki. Warto więc poświęcić chwilę, aby wybrać urządzenie, za pomocą którego zapewnimy sobie perfekcyjnie przygotowaną kawę każdego dnia!