środa, 26 październik 2022 17:53

Grzaniec – co warto wiedzieć na temat tego rozgrzewającego napoju?

grzaniec grzaniec pixabay

Jesienne i zimowe wieczory sprzyjają zwolnieniu tempa życia i skupieniu się na tym, co się najbardziej lubi robić. Wiele osób w tym czasie nadrabia zaległości filmowe czy książkowe lub wybiera się na długie spacery.

Po powrocie do domu, dobrze jest się szybko rozgrzać i spędzić czas w miłym towarzystwie. Jednym ze sposobów, aby połączyć te dwie rzeczy, jest wspólne przygotowanie i wypicie grzańca. Czym właściwie jest ten napój i kiedy warto po niego sięgnąć?

Czym jest grzaniec?

Grzaniec to określenie na podgrzany alkohol z dodatkami. Najczęściej mowa tutaj o winie, jednak można spotkać się także z sytuacją, gdy grzańcem nazywa się także podgrzane piwo czy cydr. Trzeba tutaj jednak pamiętać o tym, że wybrany alkohol powinien być jedynie podgrzany. Nie zagotowuje się go. Jako dodatki do grzańca najczęściej wybiera się mieszanki przypraw korzennych oraz aromatyczne owoce. Najczęściej w tym celu wykorzystuje się imbir, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, anyż i kardamon. W zależności od upodobań, do smaku można dodać także odrobinę miodu, skórki pomarańczowe lub cytrynowej oraz migdały czy rodzynki.

Kiedy warto sięgnąć po grzaniec?

Grzane wino kojarzy się wielu osobom z zimą, górami i okresem bożonarodzeniowym. To właśnie w tym czasie jest ono najpopularniejsze i to nie tylko w Polsce. Grzaniec ma swoje odpowiedniki m.in. w Skandynawii (glogg) czy Wielkiej Brytanii (grog). Jednak zimowe wyprawy w góry to niejedyna okazja, kiedy warto sięgnąć po ten rozgrzewający alkohol. Grzaniec to doskonałe rozwiązanie na chłodniejsze wieczory, w tym jesienne, kiedy po spacerze chcesz się rozgrzać. Grzaniec często serwowany jest także nad morzem, gdyż dawniej chętnie sięgali po niego marynarze właśnie. Dzisiaj chętnie po niego sięgają osoby morsujące, które po kąpieli w zimnej wodzie szukają sposobu na rozgrzanie się.

Jaki alkohol najlepiej sprawdzi się do przygotowania grzańca?

Grzaniec można przygotować samodzielnie, wybierając mieszankę z wyżej wymienionych przypraw oraz wino. Najczęściej poleca się wina półsłodkie, jednak jeśli lubisz te wytrawne, również na ich bazie możesz przygotować grzańca dodając do nich cukru lub miodu. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. Możesz też zdecydować się na gotowy produkt, który będzie bazował na twoim ulubionym winie i wybranej mieszance przyprawowej. Gotową kompozycję wystarczy wtedy jedynie delikatnie podgrzać, bez zagotowywania jej. Taki grzaniec, idealny trunek na chłodne wieczory znajdziesz na wybieramwino.pl