piątek, 03 sierpień 2018 12:24

Domowe sushi — jak wybrać dobrą rybę?

Przyrządzanie sushi w domu to prawdziwa sztuka. Osoby, które podejmują się tego zadania wcześniej zagłębiają nie tylko tajniki japońskiej kuchni, ale także poszczególne składniki. Surowa ryba musi być bowiem świeża, a do tego smaczna. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami jest ucztą dla ciała i ducha. Podpowiadamy, gdzie i jak kupić dobre ryby.

 

Jedzenie surowych ryb wymaga wiedzy oraz umiejętności w zakresie ich przyrządzenia. Zanim jednak będziesz mógł przetestować w kuchni swoje kulinarne zdolności, wyruszysz na poszukiwanie odpowiednich składników do sushi.

To kultowe japońskie danie zakłada wykorzystanie konkretnych gatunków ryb i połączenie ich z ryżem oraz innymi dodatkami. Aby osiągnąć efekt, który pochwaliłby nawet Azjata całość powinna wyglądać estetycznie i elegancko.

Dobra ryba to podstawa

Jedzenie surowego mięsa i ryb ma rzesze zwolenników. Wiedzą oni, że te składniki pozbawione obróbki termicznej muszą być zatem świeże i bezpieczne dla zdrowia. Szukając doskonałej ryby zwróć uwagę na konkretne gatunki, jakie są polecane do sushi:

  • łosoś oceaniczny — lekko solony, wędzony, grillowany,
  • makrela — doprawiona octem lub sokiem z cytryny,
  • tuńczyk —sushi z jego udziałem nazywa się Tekkamaki, serwowane z płatami wodorostów nori oraz pastą wasali,
  • węgorz — ryba na surowo jest trująca. Aby wykorzystać go do przygotowania dania potrzeba wiedzy i umiejętności, dlatego w tym wypadku bezpieczniejszym wyborem będzie zamówienie sushi na wynos.

Gdzie kupić ryby i owoce morza na sushi?

Odpowiedzią są najczęściej lokalne sklepy rybne, które specjalizują się w sprowadzaniu gatunków ryb i owoców morza z całej Europy. Pamiętaj, aby sprawdzić opinie o danym punkcie i na zasadzie obserwacji dowiedzieć się, czy przechowuje produkty we właściwych warunkach.

Wybór ryby z supermarketu również może być dobrą decyzją, wiele z nich posiada bowiem stoiska ze świeżymi owocami morza, idealnymi do domowego sushi. Do przyrządzenia dania z Kraju Kwitnącej Wiśni zrezygnuj z ryb mrożonych.

Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?

Znając cechy świeżej ryby łatwiej ocenisz, czy sprzedawany towar jest świeży oraz godny zaufania:

  • ryba nie powinna wydzielać intensywnego, drażniącego zapachu,
  • oczy powinny być wypukłe i lśniące,
  • mięso powinno zachować sprężystość, a więc po naciśnięciu ma wrócić na swoje miejsce, a nie zapadać się,
  • skrzela powinny być intensywnie czerwone.

Dodatki do sushi

Bez względu na to czy przyrządzasz danie w domy czy zamawiasz sushi na wynos masz do wyboru szereg dodatków, które podkreślą smak ryby i uzupełnią całą potrawę. Podstawą jest oczywiście odpowiednio ugotowany ryż (najczęściej krótkoziarnisty w zaprawie octowej, zawinięty w płaty alg morskich lub wodorostów). Do tego mieszanka warzyw i owoców morza. W Japonii bardzo popularne jest łączenie surowej ryby z ośmiornicami, krabami, krewetkami. Jeżeli nie masz możliwości zakupienia tych składników w godnym zaufania miejscu, dobrym pomysłem będzie zamówienie sushi na wynos przyrządzonego w dobrej restauracji.

Twój lifestyle

Symbolika pierścionku ze srebra - jak go nosisz?

Symbolika pierścionku ze srebra - jak go nosisz?

Biżuteria potrafi powiedzieć o nas bardzo wiele - czasem również wtedy, gdy nie jesteśmy tego świadome. czytaj dalej
Bielizna damska sklep internetowy

Bielizna damska sklep internetowy

Każda z nas, kobiet, pragnie poczuć się wyjątkowo. Zmysłowe chwile z drugą połówką to idealne chwile na odkrycie własnej wartości, czytaj dalej
Zegarki Casio g -Shock

Zegarki Casio g -Shock

Marka Casio to obecnie jeden z najbardziej popularnych i zarazem cenionych przez konsumentów producent zegarków ręcznych. Zegarki tej marki kojarzone czytaj dalej
Radzimy jak dopasować biżuterię do dekoltu

Radzimy jak dopasować biżuterię do dekoltu

Biżuteria stanowi idealny dodatek dla naszego wizerunku, który wzbogaci go pod każdą okazję. Na szczególną uwagę zasługuje szyja i dekolt. czytaj dalej
  • 1