poniedziałek, 26 sierpień 2019 19:21

Latte i mocha – sprawdź, jak zaserwować je po mistrzowsku z kapsułek

Kawa Nescafe Kawa Nescafe

Mleczna kawa latte czy aromatyczna mocha? Która jest lepsza? To już kwestia gustu i indywidualnego smaku. Jedni przepadają za caffè latte czy trójwarstwowym latte macchiato, a inni gustują jednak w kawie mocha z czekoladową nutką.

Jak zaserwować takie mleczne kawy po mistrzowsku, niczym profesjonalny barista w kawiarni? Można wykorzystać do tego celu ekspres na kapsułki.

Jak działa ekspres kapsułkowy?

Ekspres na kapsułki jest typem ekspresu ciśnieniowego automatycznego. Wystarczy nalać wodę do jego zbiornika, włożyć wybraną kapsułkę z kawą oraz wcisnąć odpowiedni przycisk, aby już po chwili cieszyć się znakomitą kawą.

Kapsułka ląduje w ekspresie, gdzie jest przebijana, po czym przepuszczana jest przez nią gorąca woda pod odpowiednim ciśnieniem. Dobre ekspresy do kawy wytwarzają ciśnienie rzędu kilkunastu barów dla wydobycia najgłębszych aromatów ze świeżo mielonej kawy. Na przykład ekspres NESCAFÉ® Dolce Gusto® Mini Me wytwarza ciśnienie o wartości do 15 barów. Dlatego śmiało takie urządzenie można zaliczyć do grona ekspresów wysokociśnieniowych. Umożliwi ono każdemu profesjonalne przygotowanie kawy, która pokryta jest gęstą, aksamitną pianką, tzw. cremą.

Szybkie grzanie wody w ekspresie na kapsułki powoduje, że można w krótkim czasie zaparzyć kawę, wydobywając z niej bogactwo aromatów. Odpowiada za to także hermetycznie zamknięta kapsułka ze świeżą kawą. Każdy taki ekspres powinien pozwolić na przygotowanie espresso – typowo włoskiej, esencjonalnej kawy, która jest podstawą dla innych napojów, takich jak kawa latte czy mocha.

Jak zrobić kawę mleczną latte i latte macchiato?

Właściwie „latte” to po włosku po prostu mleko, ale Polacy przyzwyczaili się do zamawiania w kawiarniach i barach po prostu kawy latte. Prawidłowo należałoby zamówić caffè latte lub jej wariację w postaci latte macchiato – trójwarstwową kawę mleczną. Od latte pochodzi również mocha, czyli połączenie kawy z gorącą czekoladą.

Kawa latte to kawa powstająca na bazie espresso, ale z dodatkiem mleka. Łącznie ma objętość około 200 ml lub większą. Żeby przygotować taką kawę, musimy mieć porcję espresso oraz spienione mleko. Jej cechą charakterystyczną jest to, że najpierw do wysokiej szklanki wlewamy espresso, a dopiero później spienione mleko. Z reguły taką kawę pije się we Włoszech o poranku, np. do słodkiego rogalika z nadzieniem.

Ciekawą odmianą kaw mlecznych jest kawa latte macchiato, czyli kawa ze spienionego mleka i porcji espresso. Wydawać by się mogło, że caffè latte i latte macchiato to ten sam napój, ale wcale tak nie jest. Najpierw bowiem w szklance „ląduje” spienione mleko, a dopiero później powoli wlewa się do niego porcję espresso. Perfekcyjnie wykonane latte macchiato jest trójwarstwowym napojem, gdzie na dole mamy porcję płynnego mleka, w środku kawę, a na górze mleczną piankę.

Czekoladowa wariacja – kawa mocha

Ciekawą odmianą kawy jest mocha. To jeden z wariantów przygotowania kawy mlecznej latte, polegający na dodaniu do espresso czekolady – w proszku bądź w syropie. Następnie do takiej aromatycznej mieszanki dolewa się gorące, spienione mleko, a na wierzchu umieszcza się warstwę bitej śmietany.

Można powiedzieć, że mocha jest słodszą wersją caffè latte czy latte macchiato i śmiało można ją potraktować jako gorący napój deserowy. Nie jest potrzebny do niej żaden słodki dodatek. Zarówno mocha, jak i kawa latte mogą być przygotowane wygodnie w ekspresie kapsułkowym, za pomocą tylko jednego przycisku.

Twój lifestyle

Sweter z odkrytym ramieniem - czy to modny wybór na zimę?

Sweter z odkrytym ramieniem - czy to modny wybór na zimę?

Wraz z nadejściem chłodniejszych dni coraz chętniej sięgamy po swetry. Grube swetry zapewniają ciepło. Zakładając je nie trzeba rezygnować z czytaj dalej
Agencja marketingowa - klucz do sukcesu nowoczesnego biznesu

Agencja marketingowa - klucz do sukcesu nowoczesnego biznesu

W dzisiejszym świecie, gdzie konkurencja biznesowa jest zacięta, a konsumentów zasypuje się niezliczoną ilością informacji, rola agencji marketingowej staje się czytaj dalej
Mistyka śmierci w cieniu wiary - religijne oblicza polskich pogrzebów

Mistyka śmierci w cieniu wiary - religijne oblicza polskich pogrzebów

W Polsce, gdzie religia od wieków splata się z codziennością, śmierć i obrzędy z nią związane ukształtowały się pod jej czytaj dalej
Jak terapia może pomóc w radzeniu sobie z lękiem i depresją

Jak terapia może pomóc w radzeniu sobie z lękiem i depresją

Lęk i depresja to dwie z najczęściej występujących form zaburzeń psychicznych, które dotykają milionów ludzi na całym świecie. Te dwie czytaj dalej
Jak zdrowe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie

Jak zdrowe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie

Zdrowe odżywianie jest fundamentem dobrego zdrowia i samopoczucia. W dzisiejszym tempie życia, gdzie przetworzone i szybkie posiłki stały się normą, czytaj dalej
Poszukiwanie prawdziwej miłość - rytuały miłosne jako klucz do sukcesu

Poszukiwanie prawdziwej miłość - rytuały miłosne jako klucz do sukcesu

Poszukiwanie prawdziwej miłości bywa czasochłonne i nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. W dzisiejszym świecie, gdzie panuje codzienny pośpiech, stres, a czytaj dalej
  • 1