środa, 05 wrzesień 2018 09:58

Ketchup Pudliszki kontra ketchup domowy – który wybrać?

Przygotowywanie domowych przetworów z warzyw i owoców stanowi w niejednym domu uświęcony tradycją rytuał. Gruszki w syropie, kiszone ogórki czy sałatka z zielonych pomidorów po prostu muszą co roku znaleźć się na półkach spiżarki – to nie ulega dyskusjom. Wiele pań domów ceni sobie jednak także eksperymenty w zakresie przetworów.

Jednym z takich eksperymentalnych produktów jest domowy ketchup, którego przygotowywanie na własną rękę wydaje się dość odważne. Spróbujmy zastanowić się razem – czy lepiej przygotować własny domowy ketchup, czy wybrać ulubiony produkt konsumentów – ketchup Pudliszki?

Jakość pomidorów? Werdykt: ketchup Pudliszki

Ketchup domowy postanowiliśmy porównać z ketchupem Pudliszki w kilku kategoriach. Pierwszą z nich jest jakość pomidorów, które wykorzystuje się do ich przygotowania. Jeśli chodzi o domowy ketchup, z pewnością sama wiesz, jak przedstawia się sytuacja: nie jest łatwo dostać dobrej jakości soczyste i świeże pomidory w niskiej cenie. Wiele z tych, które dostępne są w sklepach nawet latem, wiele osób określa niezwykle adekwatnym przymiotnikiem „papierowe” – są wodniste i niezbyt wyraziste w smaku.

Firma Pudliszki polega natomiast na swoich sprawdzonych, lokalnych dostawcach, których uprawy znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie jej zakładów. Dzięki temu pomidory, z których powstaje ketchup (i inne produkty firmy, takie jak przecier pomidorowy czy sos do spaghetti Pudliszki), są zawsze świeże i starannie wyselekcjonowane: soczyste, jędrne i pełne smaku. A to właśnie te czynniki decydują o smaku produktu finalnego.

Naturalny skład? Werdykt: remis

Niektórym werdykt w tej kategorii może się wydawać zaskoczeniem – jak to, produkt sklepowy i domowy są równie naturalne? Okazuje się, że tak. Pudliszki od dawna stawiają na prosty i naturalny skład swoich produktów, dzięki czemu ketchup, koncentrat pomidorowy czy sos do spaghetti Pudliszki nie mają w swoim składzie żadnych sztucznych konserwantów. Jeśli chodzi o ketchup Pudliszki, poza pomidorami w jego składzie znajdują się jedynie niewielkie ilości soli, cukru i octu (naturalnych konserwantów, których używasz też w produkcji własnego domowego ketchupu) oraz skrobia kukurydziana nadająca mu odpowiednią konsystencję. Prawda, że niewiele różni się to od twojego przepisu na ketchup?

Wygoda i nakład pracy? Werdykt: ketchup Pudliszki!

Kategorią decydującą o końcowym sukcesie ketchupu Pudliszki w tym teście jest zdecydowanie wygoda. Próba stworzenia własnego ketchupu, oprócz problemów z surowcem, wymaga bowiem sporych nakładów pracy i wiąże się z ryzykiem trwałego wybrudzenia kuchni (czy oczami wyobraźni widzisz już te czerwone, pomidorowe plamy na białych ścianach?). Dlatego też zamiast ketchupu lepiej wyczaruj inne domowe przetwory, a ketchup i sos do spaghetti Pudliszki zrobią za ciebie.

Umowa stoi?

Twój lifestyle

Muzyczna biżuteria męska

Muzyczna biżuteria męska

Mężczyźni uwielbiają nosić męską biżuterię. Lubią zarówno bransoletki, jak i naszyjniki. Preferują też klasyki, takie jak spinki do mankietów czy czytaj dalej
Za co kochamy sklepy militarne?

Za co kochamy sklepy militarne?

Wyrastają na każdym kroku. Emanują wojskowymi barwami i patriotycznymi hasłami. I wreszcie - są coraz popularniejsze. Skąd wziął się tak duży czytaj dalej
Co mówi o Tobie Twój ulubiony rodzaj biżuterii?

Co mówi o Tobie Twój ulubiony rodzaj biżuterii?

Choć rzadko się nad tym zastanawiamy, nasze codzienne zwyczaje, wybory i preferencje mogą o nas powiedzieć bardzo dużo. Nie inaczej czytaj dalej
Jaką kurtkę parkę kupić na zimę 2018?

Jaką kurtkę parkę kupić na zimę 2018?

Zimowa kurtka musi oczywiście zapewniać przyjemne ciepło, jednak równie ważne jest to, by naprawdę dobrze się prezentowała. Oczywiście warto zawsze czytaj dalej
  • 1