wtorek, 09 lipiec 2019 13:15

Tradycyjne pieczywo – czyli jakie?

Pieczywo Pieczywo

Ostatnio coraz częściej można spotkać się z takimi hasłami, jak tradycyjny wypiek chleba czy chleb wypiekany tradycyjną metodą.

Z pewnością dobrze się one kojarzą, ale co właściwie oznaczają? Czy istnieje rzeczywiście duża różnica pomiędzy ogólnodostępnym i tradycyjnym pieczywem?

W przypadku, gdy podczas robienia chleba stosowane są polepszacze, konserwanty i barwniki, wychodzą bardzo ładne, równe, pulchne bochenki, o długiej dacie ważności. Na dodatek korzystanie z gotowych mieszanek albo zakwasu w proszku sprawia, że pieczywo znacznie szybciej powstaje. Czyli chyba zarówno jego konsumenci, jak i wytwórcy powinni być zadowoleni. Niestety niektóre osoby faktycznie dają się nabrać na sztuczki polegające na uzyskaniu określonego efektu dzięki użyciu karmelu, kwasu l- askorbinowego, stabilizatorów, gumy guar itp. A przecież wystarczy przeczytać etykietę, żeby natychmiast dowiedzieć się czy dany bochenek jest zdrowy, czy nie koniecznie. Jednak tego rodzaju praktyki poprzedza zazwyczaj podjęcie decyzji o uważnym wybieraniu produktów spożywczych. Niezłym pomysłem jest samodzielne robienie chleba, a jeżeli ktoś nie ma na to czasu, najlepiej zorientować się gdzie w pobliżu działa dobra piekarnia. W razie czego warto też podjeżdżać nieco dalej, na przykład z warszawskiego Wilanowa do dzielnicy Mokotów, jeśli tylko znajduje się tam punkt polecany przez amatorów tradycyjnego pieczywa.

Zawsze zanim kupi się nowy chleb, należy sprawdzić czy został wytworzony z wysokiej jakości, naturalnych składników. Tak naprawdę ich lista może być niezwykle krótka: zakwas, mąka, woda, sól. Za to sam proces powstawania pieczywa wręcz przeciwnie – wymaga odpowiedniej ilości czasu. Chodzi o to, aby nie przyśpieszać go na żadnym etapie poprzez stosowanie niepotrzebnych dodatków. Piekarnia, która korzysta z prostych receptur, starannie dobiera składniki, nieustannie rozwija swoje umiejętności i wytwarza chleb z miłością, zasługuje na to, żeby doceniło ją jak najwięcej klientów. Proponowane przez nią pieczywo okaże się z pewnością ciężkie, zwarte, szarawe, ale to doskonale. Właśnie tak wygląda zdrowy bochenek, który powstał przy użyciu tradycyjnych metod.

 

Czytany 51 razy

Polecane artykuły

Jak dzielony jest majątek po rozwodzie?

Jak dzielony jest majątek po rozwodzie?

Majątek wspólny nazywany jest inaczej wspólnotą majątkowa. czytaj dalej
Mango - stylowe ubrania i dodatki dla kobiet

Mango - stylowe ubrania i dodatki dla kobiet

Sieciówka Mango to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich marek. Została doceniona przez trendsetterki dosłownie na całym świecie. czytaj dalej
Body koszulowe z muchą dla niemowlaka – numer jeden eleganckich stylizacji

Body koszulowe z muchą dla niemowlaka – numer jeden eleganckich stylizacji

Lato to okres wielu uroczystości – właśnie w tym czasie odbywa się wiele Chrztów, Komunii, wesel, czy innych mniej oficjalnych czytaj dalej
Srebrne sztućce

Srebrne sztućce

Szukasz dobrej jakości wyposażenia Twojej wymarzonej i niepowtarzalnej kuchni? czytaj dalej
Szafy do pokoju dziennego - jakie wybrać?

Szafy do pokoju dziennego - jakie wybrać?

Pokój dzienny to pomieszczenie, w którym spędzamy dużo czasu. To tutaj gościmy znajomych i rodzinę, spędzając długie chwile na rozmowach. czytaj dalej
Modne i kobiece obudowy na telefon – co wybrać?

Modne i kobiece obudowy na telefon – co wybrać?

Co się teraz nosi? Stylowe case’y, wytrzymałe obudowy, silikonowe etui? Warto wybrać jeden z najmodniejszych gadżetów, aby wyróżnić się na czytaj dalej
Jak dobrać srebrne kolczyki koła do kształtu twarzy?

Jak dobrać srebrne kolczyki koła do kształtu twarzy?

Małe, średnie, duże. Gładkie, fasetowane, z zawieszką. Z zapięciem klasycznym, angielskim, na sztyfcie. czytaj dalej
Kolczyki handmade - dlaczego warto kupować rękodzieło?

Kolczyki handmade - dlaczego warto kupować rękodzieło?

Ktoś powiedział, że kupno biżuterii handmade jest jak kupno części serca jego twórcy. czytaj dalej
  • 1