wtorek, 09 lipiec 2019 13:15

Tradycyjne pieczywo – czyli jakie?

Pieczywo Pieczywo

Ostatnio coraz częściej można spotkać się z takimi hasłami, jak tradycyjny wypiek chleba czy chleb wypiekany tradycyjną metodą.

Z pewnością dobrze się one kojarzą, ale co właściwie oznaczają? Czy istnieje rzeczywiście duża różnica pomiędzy ogólnodostępnym i tradycyjnym pieczywem?

W przypadku, gdy podczas robienia chleba stosowane są polepszacze, konserwanty i barwniki, wychodzą bardzo ładne, równe, pulchne bochenki, o długiej dacie ważności. Na dodatek korzystanie z gotowych mieszanek albo zakwasu w proszku sprawia, że pieczywo znacznie szybciej powstaje. Czyli chyba zarówno jego konsumenci, jak i wytwórcy powinni być zadowoleni. Niestety niektóre osoby faktycznie dają się nabrać na sztuczki polegające na uzyskaniu określonego efektu dzięki użyciu karmelu, kwasu l- askorbinowego, stabilizatorów, gumy guar itp. A przecież wystarczy przeczytać etykietę, żeby natychmiast dowiedzieć się czy dany bochenek jest zdrowy, czy nie koniecznie. Jednak tego rodzaju praktyki poprzedza zazwyczaj podjęcie decyzji o uważnym wybieraniu produktów spożywczych. Niezłym pomysłem jest samodzielne robienie chleba, a jeżeli ktoś nie ma na to czasu, najlepiej zorientować się gdzie w pobliżu działa dobra piekarnia. W razie czego warto też podjeżdżać nieco dalej, na przykład z warszawskiego Wilanowa do dzielnicy Mokotów, jeśli tylko znajduje się tam punkt polecany przez amatorów tradycyjnego pieczywa.

Zawsze zanim kupi się nowy chleb, należy sprawdzić czy został wytworzony z wysokiej jakości, naturalnych składników. Tak naprawdę ich lista może być niezwykle krótka: zakwas, mąka, woda, sól. Za to sam proces powstawania pieczywa wręcz przeciwnie – wymaga odpowiedniej ilości czasu. Chodzi o to, aby nie przyśpieszać go na żadnym etapie poprzez stosowanie niepotrzebnych dodatków. Piekarnia, która korzysta z prostych receptur, starannie dobiera składniki, nieustannie rozwija swoje umiejętności i wytwarza chleb z miłością, zasługuje na to, żeby doceniło ją jak najwięcej klientów. Proponowane przez nią pieczywo okaże się z pewnością ciężkie, zwarte, szarawe, ale to doskonale. Właśnie tak wygląda zdrowy bochenek, który powstał przy użyciu tradycyjnych metod.

 

Twój lifestyle

Łodzianie podszywający się pod hydraulików okradli seniorów

Łodzianie podszywający się pod hydraulików okradli seniorów

Grupa przestępców z Łodzi, podszywająca się pod hydraulików, została zatrzymana przez policję. Oszuści, wykorzystując pretekst awarii wodociągowej, okradli seniorów z czytaj dalej
Sweter z odkrytym ramieniem - czy to modny wybór na zimę?

Sweter z odkrytym ramieniem - czy to modny wybór na zimę?

Wraz z nadejściem chłodniejszych dni coraz chętniej sięgamy po swetry. Grube swetry zapewniają ciepło. Zakładając je nie trzeba rezygnować z czytaj dalej
Agencja marketingowa - klucz do sukcesu nowoczesnego biznesu

Agencja marketingowa - klucz do sukcesu nowoczesnego biznesu

W dzisiejszym świecie, gdzie konkurencja biznesowa jest zacięta, a konsumentów zasypuje się niezliczoną ilością informacji, rola agencji marketingowej staje się czytaj dalej
Mistyka śmierci w cieniu wiary - religijne oblicza polskich pogrzebów

Mistyka śmierci w cieniu wiary - religijne oblicza polskich pogrzebów

W Polsce, gdzie religia od wieków splata się z codziennością, śmierć i obrzędy z nią związane ukształtowały się pod jej czytaj dalej
Jak terapia może pomóc w radzeniu sobie z lękiem i depresją

Jak terapia może pomóc w radzeniu sobie z lękiem i depresją

Lęk i depresja to dwie z najczęściej występujących form zaburzeń psychicznych, które dotykają milionów ludzi na całym świecie. Te dwie czytaj dalej
Jak zdrowe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie

Jak zdrowe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie

Zdrowe odżywianie jest fundamentem dobrego zdrowia i samopoczucia. W dzisiejszym tempie życia, gdzie przetworzone i szybkie posiłki stały się normą, czytaj dalej
  • 1