poniedziałek, 19 sierpień 2019 14:29

Zobacz sprawdzony przepis na tradycyjny bigos staropolski

Bigos staropolski Bigos staropolski

Bigos to jedno z najbardziej wyrazistych dań kuchni polskiej. Jest on popularny także na Litwie i na Białorusi.

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie smacznego bigosu, który doskonale sprawdzi się jako danie główne nie tylko w trakcie Bożego Narodzenia, lecz także na co dzień. Jeśli nie wiesz, który sposób na bigos jest najlepszy, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem!

Wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować wspaniały bigos

Gotowanie bigosu to niełatwe zadanie – istotną rolę odgrywa tutaj odpowiedni dobór składników. Oto, co będzie ci potrzebne do ugotowania 8 solidnych porcji obiadowych bigosu: 400 g kiszonej kapusty, 400 g białej kapusty, 3 łyżki smalcu, 4 duże suszone grzyby, 5 dużych suszonych śliwek, pieczona wieprzowina, duszona wołowina, kiełbasa, wędzony boczek, jedna duża cebula, łyżka mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy – liść laurowy, szczypta pieprzu oraz szczypta majeranku. Możesz oczywiście żonglować proporcjami, szukając swojego ulubionego smaku lub wykorzystując po prostu preferowane przez ciebie i twoich bliskich gatunki mięsa i przyprawy.

Czas na gotowanie!

Aby przygotować bigos tradycyjny, w pierwszej kolejności musisz namoczyć suszone grzyby w letniej wodzie i pozostawić je tam na około godzinę. W tym czasie kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka. Dodaj do niej dwie łyżki smalcu. Jeśli twój bigos ma być naprawdę aromatyczny, przyda się także sprawdzona kostka przyprawowa. My wybraliśmy Kostkę Mięsną WINIARY, która jest uniwersalnym uzupełnieniem wielu dań kuchni polskiej, takich jak zupy czy pieczone lub duszone mięso. Następnie w naczyniu umieść namoczone i pokrojone grzyby, suszone śliwki i liść laurowy. Na końcu wlej do garnka dwie szklanki wody i gotuj, dopóki wszystkie składniki nie staną się miękkie, w międzyczasie przykrywając bigos na około kwadrans.

Dodajemy kolejne składniki

W trakcie gotowania możesz zająć się białą kapustą. Należy ją dokładnie poszatkować i blanszować przez 10 minut. Po wykonaniu tego kroku możesz ją połączyć z kapustą kiszoną umieszczoną w garnku. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na patelni, dodając do niego posiekaną cebulkę, która powinna się zeszklić, a następnie oprósz ją mąką. Kiełbasę również pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce smalcu.

Czas umieścić w garnku pozostałe składniki. Do gotującej się kapusty dodaj więc boczek, cebulę, kiełbasę, a także wołowinę i wieprzowinę wraz z koncentratem pomidorowym. Bigos dopraw pieprzem i majerankiem do smaku. Wszystkie składniki powinny dusić się razem jeszcze przez co najmniej pół godziny. Po upływie tego czasu bigos będzie gotowy. Warto powracać do tego wspaniałego, tradycyjnego dania częściej niż raz do roku przy okazji świąt Bożego Narodzenia!

Ciekawy blog gdzie przedstawione są różnego typy przepisy np na gołąbki z młodej kapusty lub pieczony filet z karmazyna znajdziesz na https://smalltwitter.com . Jest to blog kulinarny i trochę opisujący życie codzienne.

Czytany 209 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Twój lifestyle

Czy żarówki LED się opłacają?

Czy żarówki LED się opłacają?

Często omawianym tematem jest oszczędzanie na wydatkach związanych z utrzymaniem domu. czytaj dalej
Najmodniejsze prezenty na dzień dziecka

Najmodniejsze prezenty na dzień dziecka

1 czerwca to data, na którą z radością i zniecierpliwieniem czekają wszystkie dzieci. Wielu rodziców już w maju zaczyna zastanawiać czytaj dalej
Garderoba - praktyczne porady, które pozwolą nam lepiej o nią zadbać

Garderoba - praktyczne porady, które pozwolą nam lepiej o nią zadbać

Ponieważ w sieci ogłasza się wielu rękodzielników, zdarzają się wśród nich także amatorzy, których produkty nie zawsze mają ‘to coś’. czytaj dalej
Czy bezpłatne sieci VPN są niezawodne?

Czy bezpłatne sieci VPN są niezawodne?

VPN (Virtual Private Networks), czyli wirtualne sieci prywatne, to programy, które instaluje się w dowolnym urządzeniu posiadającym połączenie z Internetem czytaj dalej
Jak Polacy radzą sobie z życiem intymnym?

Jak Polacy radzą sobie z życiem intymnym?

Chyba zgodzicie się ze mną, że życie intymne odgrywa znaczącą rolę w naszej egzystencji. Jak Polacy radzą sobie z życiem czytaj dalej
Kompaktowe ekspresy do kawy – 3 fakty, które warto o nich wiedzieć

Kompaktowe ekspresy do kawy – 3 fakty, które warto o nich wiedzieć

Ekspres to urządzenie które coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach, nawet tych najmniejszych. Jest on niezwykle przydatny, zwłaszcza kiedy czytaj dalej
  • 1